Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Veelgestelde vragen > Wat te doen bij rugpijn?

Wat te doen bij rugpijn?

Waarschijnlijk heb je rugpijn als je op deze pagina terecht bent gekomen. Wanneer je niet meer vrij kunt bewegen door rugklachten, wordt je leven beperkt. Het is daarom belangrijk om je rugklachten te verhelpen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je rugpijn te verminderen. Zo is het verstandig om veel te bewegen, rechtop te staan/zitten (een goede houding) en het hebben van een goede nachtrust. Ook is het aan te raden om je te laten behandelen door onze manueel therapeuten. Manuele therapie werkt namelijk snel en effectief bij zowel hoge als lage rugpijn.

Oorzaken van jouw rugklachten

Veel mensen ervaren rugpijn. Het kan er zomaar 'inschieten', maar bij de meeste mensen zal de pijn geleidelijk opkomen. Om jouw rugpijn te behandelen is het belangrijk om eerst te begrijpen waardoor de pijn wordt veroorzaakt. Dit verschilt namelijk per persoon. Toch zien we onderstaande oorzaken vaak terug bij onze klanten:

 • Onderuitgezakte lichaamshouding (en slechte slaaphouding)
 • Te veel stress
 • Overbelasting door zwaar lichamelijk werk
 • Verkeerde manier van bewegen
 • Te weinig beweging
 • Overgewicht
 • Medische oorzaken zoals een tumor, scoliose of een rughernia

Omdat je lichaam de onderliggende problemen soms goed verbergt, is het handig om een professionele diagnose aan te vragen. Zo krijg je namelijk een beter beeld over hoe je jouw rugpijn effectief kunt behandelen.

Gevolgen van rugpijn

Rugklachten zijn zeer divers; de ernst ervan verschilt per persoon. Ook is pijn in de rug te onderscheiden in een lage en hoge rugpijn. De gevolgen van deze soorten rugpijn zijn wel hetzelfde: je kunt bepaalde bewegingen niet meer uitvoeren zonder pijn. Dit gevoel is vaak een reactie van het lichaam op overbelasting of een verkeerd gebruik van je rug. Het wordt vaak ervaren als zeurende pijn en je rug kan regelmatig stijf aanvoelen. Bij sommige mensen is het zelfs zo erg dat ze niet meer kunnen bewegen zonder pijn te hebben. Je kunt wel voorstellen dat dit iemands vrijheid flink beperkt. Gelukkig is rugpijn goed te behandelen en te voorkomen.

Pijn in de rug voorkomen

Als je de pijn in je rug niet op tijd behandelt, kan dit blijvende klachten veroorzaken. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Twijfel daarom niet te lang en onderneem tijdig actie door ten eerste zelf wat aan je rugklachten te doen, bijvoorbeeld met deze tips:

 1. Doe rekoefeningen (om je bewegingspatronen stap-voor-stap te verbeteren)
 2. Houd je onderrug warm (zo voorkom je een stijve rug)
 3. Blijf bewegen (ook al doet het pijn, het is essentieel om je rugklachten te verhelpen)
 4. Til (vooral zware) spullen vanuit je benen, niet je rug
 5. Vraag advies van deskundigen (bijvoorbeeld de manueel therapeuten van Ann Taveirne)

Om rugklachten te voorkomen is medische fitness ook sterk aan te raden. Met medische fitness werk je met een persoonlijk trainingsschema aan je conditie en kracht, terwijl je rugklachten vanzelf afnemen. Ann Taveirne heeft zelfs een speciale beweeggroep opgericht voor mensen die met rugpijn kampen. Zo kun je samen met anderen trainen, wat erg motiverend en doelgericht werkt.

Lage en hoge rugpijn behandelen door Ann Taveirne

Rugpijn ontstaat bij sommige mensen plotseling, waardoor het soms moeilijk te voorkomen is. Daarom helpen onze manueel therapeuten je graag om ervoor te zorgen dat de pijn in je rug vermindert. Het belangrijkste is om grip te krijgen op je beweging en houding. Maak een afspraak als je meer wilt weten over hoe wij jouw rugpijn effectief kunnen behandelen.

Maak een afspraak

Andere veelgestelde vragen