Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Veelgestelde vragen > Wat is een tenniselleboog?

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een veel voorkomende aandoening die pijnklachten veroorzaakt wanneer de elleboog, pols en vingers worden gestrekt. Net als een tennisarm is dit een blessure die vaak voortkomt bij tennissers.

De oorzaken van jouw tenniselleboog

Een tenniselleboog wordt veroorzaakt wanneer de trekspieren van de pols en vingers worden overbelast. Veel tennissers hebben dan ook last van deze blessure, vandaar de naam 'tenniselleboog'. Dit wil niet zeggen dat alleen tennissers deze blessure kunnen krijgen. Bekende oorzaken van een tenniselleboog zijn:

  • (tennissen)
  • zagen
  • te lang achter de computer werken
  • tuinieren
  • schilderen

Een tenniselleboog wordt dus niet alleen veroorzaakt door het tennissen. Ander zwaar handwerk waarbij je jouw pols vaak op dezelfde of op een verkeerde manier gebruikt zorgen er ook voor dat jouw elleboog overbelast raakt.

Gevolgen van een tenniselleboog

Bij een tenniselleboog ontstaan er in de pezen die aan de elleboog vastzitten kleine scheurtjes. Dit is erg vervelend, want dit zorgt voor veel pijn wanneer je jouw elleboog, pols en vingers strekt. Bewegen wordt dan niet meer vanzelfsprekend pijnloos, je kunt je wel voorstellen dat dit je dagelijkse leven behoorlijk belemmerd.

Wat te doen bij een tenniselleboog?

Uiteindelijk gaat een tennisarm vanzelf over, mits je voldoende blijft bewegen en genoeg rust neemt. Daarnaast kun je het volgende doen:

  • Blijf je arm gebruiken, ook als het pijn doet. Zo zorg je ervoor dat je spieren in een goede staat blijven.
  • Zet niet te veel kracht en til geen zware dingen.
  • Draag geen mitella of steunband.
  • Probeer fysiotherapie; ideaal om pijnklachten die door overbelasting zijn veroorzaakt te behandelen.

Heb je te veel last van de pijn? Neem dan een pijnstiller (paracetamol) om deze pijn te verlichten.

Tenniselleboog behandeling door Ann Taveirne

Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut, ook als je nog niet zeker weet of je een tenniselleboog hebt. Als het om je gezondheid gaat kun je nooit te voorzichtig zijn; voorkomen is altijd beter dan genezen. Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen bij het behandelen van jouw tenniselleboog. Een tenniselleboog behandeling verschilt per persoon, maak daarom een afspraak voor een diagnose. Zo kunnen we een effectief behandelplan opstellen.

Afspraak maken

Andere veelgestelde vragen