Hoe voorkom je RSI?
Zit jij vaak en lang achter de computer voor bijvoorbeeld werk op school? Dan heb jij een grote kans om RSI te ervaren. RSI klachten kunnen gelukkig voorkomen worden door een paar simpele oefeningen te doen en tips te gebruiken. Zorg er alleen voor dat jouw RSI nooit te ver ontwikkeld! Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat je houding achter de computer goed is. Ook voorkom je RSI door minder gestrest te zijn. Maak je hoofd leeg door bijvoorbeeld te gaan mediteren, sporten of door ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste tools op je werkplek te hebben. Staat het bureau op de goede hoogte? Wat is de kwaliteit van de bureaustoel, gebruik je al een ergonomische muis? Als laatste is het belangrijk om niet te lang achter een computer te zitten en dat je regelmatig pauzeert tijdens het werk. Zo kun je voorkomen dat RSI klachten jouw dagelijks leven gaan bepalen.
De oorzaken van RSI
RSI komt vaak voor bij mensen, helemaal in de tijd van nu. Nu men meer achter de computer zit en daardoor snel de houding verwaarloosd of niet de juiste materialen gebruikt kan RSI sneller ontstaan. Bekende oorzaken van RSI zijn:
- Repeterende bewegingen;
- Een langdurige statische houding;
- Een verdraaide of ongemakkelijke houding;
- Uitoefenen van kracht;
- Ondergaan van trillingen;
- Gebrek aan afwisseling.
Het is dus belangrijk om voldoende in beweging te blijven, ook al zit je statisch achter een computer. RSI wordt veroorzaakt door gebrek aan afwisseling en een gebrek aan een goede houding. Iets wat makkelijk voorkomen kan worden.
Gevolgen van een muisarm
De gevolgen van een muisarm kunnen groter zijn dan je denkt. Van RSI kun je continu last hebben waardoor je thuis of op werk niet meer goed kunt functioneren. Ook kunnen de gevolgen zo zijn dat je niet meer goed slaapt waardoor de klachten door te weinig rust alleen maar erger worden. Kleine handelingen zoals iets oprapen kunnen de klachten verergeren en kunnen soms helemaal niet meer uitgevoerd worden. RSI wordt regelmatig onderschat maar de gevolgen ervan zijn niet niets.
Wat te doen bij RSI?
Neem je RSI klachten serieus. RSI gaat niet zomaar over en het is dus nodig om actie te ondernemen. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium van de klachten hulp te zoeken bij een arts of fysiotherapeut. Manuele therapie kan hier een goede uitkomst bieden. Ook normale fysiotherapie kan hulp bieden bij het zoeken van een juiste houding en het leren van goede oefeningen om RSI te genezen en om het voor later te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om vaak pauzes te nemen in wat je aan het doen bent. Verder kan een massage een uitkomst bieden bij RSI-klachten.
RSI behandeling door Ann Taveirne
Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of fysiotherapeut, ook als je nog niet zeker weet of je RSI klachten hebt. Neem in ieder geval voldoende rust en daarbij kunnen onze fysiotherapeuten je helpen bij het behandelen van jouw RSI klachten, in welk stadium dan ook. Een RSI behandeling verschilt per persoon, maak daarom een afspraak voor een diagnose. Zo kunnen we een effectief behandelplan opstellen.