Neurorevalidatie: Samen bouwen aan zelfvertrouwen!
Via neurologen, revalidatieartsen of huisartsen krijgen wij verwijzingen voor neurorevalidatie. Naast verschillende andere neurologische diagnoses, zien we vaak mensen die een beroerte hebben gehad.
Iedere patiënt is uniek, en zeker binnen de doelgroep neurorevalidatie. Het is zo mooi om als therapeut een speler in het veld te zijn die patiënten écht verder kan helpen.
Wat is een beroerte?
Een CVA (Cerebro Vasculair Accident), ook wel een beroerte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedvaten van de hersenen zijn betrokken. Een gedeelte van de hersenen krijgt plotseling geen zuurstof meer.
In ongeveer 80% van de gevallen spreken we van een herseninfarct: een losgeschoten bloedpropje dat het bloedvat verstopt: het gedeelte achter de verstopping krijgt geen bloed en zuurstof meer en sterft (gedeeltelijk) af.
Bij de overige 20% spreekt met van een hersenbloeding: Hierbij knapt een bloedvat in de hersenen open, waardoor er bloed in de hersenen komt en het weefsel zodoende beschadigd raakt. De ernst van de beroerte hangt onder andere af van:
- locatie van het bloedvat binnen de hersenen;
- de grootte van het bloedvat;
- en de tijd tussen de aanvang van de beroerte en aankomst in het ziekenhuis;
Mogelijke gevolgen van een beroerte
Na een CVA duurt het enige uren tot dagen voordat duidelijk begint te worden wat het letsel voor lichaam en geest betekent. Zo kan bijvoorbeeld de spraak, het geheugen, de blaasfunctie en de emotie zijn aangedaan. Dat is afhankelijk van het getroffen gebied in de hersenen. Vaak is ook de motoriek aangedaan. De aansturing van de hersenen naar de spieren en gewrichten is dan getroffen in een lichaamshelft. Zo kan een arm of been (gedeeltelijk) verlamd raken of juist te gespannen zijn.
En dan?
Afhankelijk van de zwaarte van het CVA en de lichamelijke en geestelijke toestand wordt een vervolg pad voor verdere zorg gekozen. Sommige mensen kunnen vrij vlot naar huis, voor anderen zit daar bijvoorbeeld een traject in een revalidatiecentrum tussen.
Eenmaal weer thuis kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden bij het hervinden van evenwicht thuis, zoals het versterken van het lichaam. Dat kan zijn kracht en conditie, balans trainen, het verplaatsen (bijvoorbeeld van bed naar het toilet) en de coördinatie arm-handfunctie verbeteren. Voor iedere patiënt een ander plan!
Binnen Ann Taveirne fysiotherapie zijn Bregje en Laura gespecialiseerd in neurorevalidatie, zij zitten beiden ook in het CVA netwerk Alkmaar.
Geschreven door Laura Meulebeek