Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Nieuws > Orofaciale fysiotherapie bij aangezichtsverlamming

Orofaciale fysiotherapie bij aangezichtsverlamming

Orofaciale fysiotherapie bij aangezichtsverlamming

Een orofaciale fysiotherapeut is een specialist in het behandelen van klachten van de kaak, het aangezicht, de nek en het hoofd. In het gezicht zitten zo’n 43 spieren, waarmee je in staat bent meer dan 10.000 gezichtsuitdrukkingen te vormen en emoties te uiten.

Bij een verlamming van een aangezichtszenuw valt de functie van de spieren in een gezichtshelft uit. Dit wordt nervus facialis parese of Bellse parese genoemd. Deze verlamming uit zich bijvoorbeeld in oor- en aangezichtspijn, gevoeligheid voor harde geluiden, spraak- en slikproblemen, moeite met drinken, de ogen niet goed kunnen sluiten of de wenkbrauwen niet kunnen optrekken. Hierdoor kan in het gezicht scheefheid en asymmetrie ontstaan.

Een nervus facialis parese of Bellse parese komt voor bij ongeveer 1 op de 5000 mensen. Het komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De oorzaak van de verlamming is in veel gevallen onduidelijk. Herstel kan vanzelf ontstaan, echter bij onvolledig herstel kan met de orofaciaal fysiotherapeut mimetherapie worden opgestart. Het doel van de mimetherapie is om asymmetrie in het gelaat te verminderen en de verschillende functies, zoals gezichtsexpressies, te verbeteren. Oefeningen en tips om beter met de aangezichtsverlamming om te kunnen gaan worden aangereikt.

 

Voor behandeling van een aangezichtsverlamming kunt u terecht bij Ann Taveirne Centrum Fysiotherapie & Revalidatie.

Geschreven door: Wander Pal (Fysio-, Manueel therapeut en Orofaciaal fysiotherapeut i.o)