Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Oedeemtherapie

Fysiotherapie bij oedeem en littekenklachten

Heb je last van gezwollen benen, armen of oksels? Of word je belemmerd door verharde en pijnlijke littekens? Onze oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in de aanpak van lymfoedeem en lipoedeem. Met onze therapieprogramma's kunnen we dit aanzienlijk verbeteren. Daarnaast bereiken we opvallend mooie resultaten bij de behandeling van littekens via LPG-apparatuur.

Lymfoedeem: onze complete aanpak

Na een operatie, bestraling of chemotherapie kan lymfoedeem ontstaan, vochtophoping door een storing in het lymfsysteem. Wat je merkt is een dikke arm of gezwollen been, een zwaar gevoel en een gespannen huid. Soms zijn de klachten vager, met een wat vermoeid en pijnlijk gevoel. Maar ook dit kan het leven al behoorlijk beperken! Onze aanpak bestaat uit massage, oefeningen en goed leren omgaan met de aandoening.

Wat doet oedeemfysiotherapie voor je?

  • lymfedrainage (ritmische massage)
  • (leren) zwachtelen
  • bewegingstherapie
  • ademhalingsoefeningen
  • (huid)verzorging
  • leefstijladvies

Lipoedeem: weet hoe je ermee omgaat

Lipoedeem is een chronische ophoping van vetweefsel, die vrijwel uitsluitend bij vrouwen voorkomt. Meestal ontwikkelt lipoedeem zich symmetrisch op de heupen, bovenbenen en knieën. Hierdoor ontstaan dikke benen, die ook bij afvallen dik blijven. Mensen met lipoedeem lopen overigens ook een groter risico op het krijgen van lymfoedeem.

Wat doet oedeemfysiotherapie voor je?

Lipoedeem is helaas niet te genezen. Gelukkig kan begeleiding van onze oedeemfysiotherapeut er wel voor zorgen dat je er minder belemmeringen van ondervindt, met lymfdrainage, het aanmeten van compressiekousen en bewegingstherapie. Dat laatste is belangrijk, omdat mensen met lipoedeem vaak ook last hebben van zwakkere enkels, knieën en heupen. Ook geven wij goede adviezen over verzorging, ontspanning en omgaan met de ongemakken die je ervaart.

Thuisinstructie: Zelfmanagement bij Oedeem

Littekenbehandeling met LPG

Na een operatie of verwonding gaat het lichaam snel aan de slag om beschadigde huid te herstellen. Er wordt beschermend littekenweefsel aangemaakt dat altijd wat stugger is. Meestal vervlakken en vervagen littekens uiteindelijk, maar soms geven ze een langdurig trekkend, jeukend en pijnlijk gevoel. Of ze verharden zelfs.

Wat doet LPG-therapie voor je?

In onze praktijk gebruiken wij LPG-apparatuur om irriterende littekens en brandwonden te versoepelen en pijn te verminderen. Met een speciaal hiervoor ontwikkelde behandelkop worden huid en onderhuid gelift, gerold en gemasseerd. Dit bevordert de doorbloeding van de huid, waardoor deze haar elasticiteit terugkrijgt. Het gevoel bij LPG is vergelijkbaar met een diepe massage. De meeste mensen ervaren het als prettig.

De voordelen van LPG

  • het bevordert de wondgenezing
  • het versoepelt het omliggende weefsel
  • het maakt verklevingen rond het litteken vrij
  • het maakt verhard weefsel zachter en beweeglijker

Heb je interesse in onze aanpak van lymfoedeem, lipoedeem en littekenklachten? Neem contact op met de balie via 072-5715744 en maak een afspraak!

Maak een afspraak