Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Bewegen bij kanker > Bewegen vóór de kankeroperatie

Bewegen bij kanker vóór je operatie

Je hebt de diagnose kanker gekregen en weet dat je binnenkort geopereerd moet worden. Misschien is intensief bewegen het laatste waar je nu op zit te wachten. En toch is het belangrijk om al vóór de operatie zo fit mogelijk te zijn! Want kanker en een operatie vragen veel van je lichaam. Met een optimale conditie:

  • kun je de operatie beter doorstaan
  • verkleint de kans op complicaties
  • verloopt het herstel na de operatie vlotter
  • kun je misschien sneller naar huis en van bed
  • verdraagt je lichaam eventuele aanvullende behandelingen beter

Werken aan je conditie

Vooraf aan de operatie werken aan je conditie is dus echt zinvol. Ook in emotioneel opzicht, want beweging heeft altijd een positief effect op het brein. En je hoofd kan in deze verwarrende tijd vast wat extra steun gebruiken. In de fysiotherapie noemen we bewegen voor een operatie ‘prehabilitatie’. Bij ons fysiotherapiecentrum hebben we hiervoor speciale trainingsprogramma’s. Om hiervoor in aanmerking te komen is een verwijzing van een specialist noodzakelijk en dient er aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. 

Trainingsprogramma’s voor prehabilitatie

Voor iedereen die voor een kankeroperatie bij ons traint, maken we een individueel programma. Als het kan 4 weken lang. De basis is: 3x per week 1 uur intensief werken aan krachtopbouw en conditieverbetering. Dit gebeurt onder begeleiding op onze praktijk. De overige dagen beweeg je ook, met minder inspanning. Denk aan wandelen, fietsen of iets anders dat je graag doet.

Aandacht voor voeding en meer

Naast bewegen kan ook voeding je conditie verbeteren. Wij geven hierover graag advies, bijvoorbeeld over eiwitrijke producten. Heb je mentale ondersteuning nodig of wil je stoppen met roken? Ook daarbij kunnen wij helpen. Vraag er vooral naar!

Je kunt bij ons ook bewegen ná je operatie. Hiervoor hebben we speciale oefengroepen, ook met programma’s op maat.

Maak een afspraak