Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Multidisciplinaire zorg > Mindfulness

Mindfulness: een workshop die je kwaliteit van leven verhoogt

Mindfulness geeft positieve ondersteuning aan behandelingen in ons centrum. Onze mindfulness trainer Rienke weet hier alles van: zij is ook opgeleid als mindfulnesstrainer. Wil je bij haar een workshop volgen? Geef dit dan aan op het contactformulier.

De letterlijke betekenis van mindfulness is oplettendheid. In mindfulness-training leer je met aandacht aanwezig te zijn in het huidige moment. Dat klinkt heel eenvoudig en vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het toch behoorlijk lastig te zijn. Je bent zo gewend om handen en voeten het werk te laten doen en ondertussen na te denken over andere dingen. Zonder dat je het weet, is je hoofd bezig met problemen oplossen, gebeurtenissen herkauwen, lijstjes opstellen, werk organiseren, gesprekken voeren enz. Dan ben je dus totaal niet met je aandacht aanwezig, je handelt op je 'automatische piloot'.

Wanneer je dat doet, op je 'automatische piloot' gaan dus, krijgt je hoofd geen moment rust. Zelfs als je ontspanning wilt en daar tijd voor hebt, maalt je hoofd maar door. Het lijkt wel of hij niet meer kan stoppen! Al die gedachten roepen ook gevoelens en lichamelijke reacties op, zonder dat je dat wilt. Het kan zijn dat je merkt dat je gespannen of moe bent, maar niet begrijpt waar dat vandaan komt. Misschien voel je je verdrietig of word je snel boos en pieker je je er suf over. Nog meer zaken om over na te denken. De spanning in je lijf, de onrust in je hoofd: je wordt er doodmoe van en je gaat maar door....

Van Doen naar Zijn

Door mindfulness stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen: je leert er echt naar kijken. Even geen 'doen' maar 'zijn'. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient: onrust, pijn, spanning, ontspanning, verdriet, boosheid, blijdschap enz. Door niet meteen in de actie te schieten, maar te blijven zitten, geef je jezelf de kans om je gedachten, je gevoelens en de sensaties in je lichaam te leren kennen. Door aandacht word je bewust van je automatismen, je ingesleten sporen, je herhaling van gedrag. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen: in welke gedachte investeer ik en welke laat ik met rust. Je bent niet langer slaaf van je eigen denken, voelen en doen. Daarmee creëer je vrijheid, rust en ontspanning.

Rienke over mindfulness

Sinds een paar jaar werk ik met mensen met gezinsleden met chronische psychische of lichamelijke klachten. Het moeilijkste daarin is om te leren omgaan met een situatie die je niet kan veranderen, waar je niet even uit kunt stappen. Zelf heb ik 2 kinderen die extra zorg nodig hebben en voor mij heeft mindfulness echt het verschil gemaakt tussen leven of overleven.

“Je kan een situatie vaak niet veranderen, maar wel de manier waarop jij met die situatie omgaat. En daarnaast: je bent nog zoveel meer dan de situatie waar je in zit”

Na mijn opleiding tot mindfulness trainer bij het Centrum voor Mindfulness ben ik de 8-weekse mindfulness training gaan aanbieden binnen mijn praktijk. Mindfulness gaat over acceptatie, over opmerken wat er is in plaats van te denken, het verlaagt je stressniveau en laat je de kleine ruimtes zien waar je wel zelf invloed op hebt. Het maakt je opmerkzaam op je mogelijkheden en op de waardevolle dingen in je leven.

In de praktijk heb ik gezien hoeveel veerkracht en rust mindfulness kan geven en hoe goed dit kan bijdragen aan een sneller herstel en een gezondere lichaam en geest. Ik ben dan ook heel blij ook hier mindfulness te kunnen aanbieden.