Direct contact? Bel: (072) 57 257 44

Home > Multidisciplinaire zorg > Mindfulness

Mindfulness: een workshop die je kwaliteit van leven verhoogt

Mindfulness geeft positieve ondersteuning aan behandelingen in ons centrum. Wil je een workshop volgen? Geef dit dan aan op het contactformulier.

De letterlijke betekenis van mindfulness is oplettendheid. In mindfulness-training leer je met aandacht aanwezig te zijn in het huidige moment. Dat klinkt heel eenvoudig en vanzelfsprekend, maar in de praktijk blijkt het toch behoorlijk lastig te zijn. Je bent zo gewend om handen en voeten het werk te laten doen en ondertussen na te denken over andere dingen. Zonder dat je het weet, is je hoofd bezig met problemen oplossen, gebeurtenissen herkauwen, lijstjes opstellen, werk organiseren, gesprekken voeren enz. Dan ben je dus totaal niet met je aandacht aanwezig, je handelt op je 'automatische piloot'.

Wanneer je dat doet, op je 'automatische piloot' gaan dus, krijgt je hoofd geen moment rust. Zelfs als je ontspanning wilt en daar tijd voor hebt, maalt je hoofd maar door. Het lijkt wel of hij niet meer kan stoppen! Al die gedachten roepen ook gevoelens en lichamelijke reacties op, zonder dat je dat wilt. Het kan zijn dat je merkt dat je gespannen of moe bent, maar niet begrijpt waar dat vandaan komt. Misschien voel je je verdrietig of word je snel boos en pieker je je er suf over. Nog meer zaken om over na te denken. De spanning in je lijf, de onrust in je hoofd: je wordt er doodmoe van en je gaat maar door....

Van Doen naar Zijn

Door mindfulness stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen: je leert er echt naar kijken. Even geen 'doen' maar 'zijn'. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient: onrust, pijn, spanning, ontspanning, verdriet, boosheid, blijdschap enz. Door niet meteen in de actie te schieten, maar te blijven zitten, geef je jezelf de kans om je gedachten, je gevoelens en de sensaties in je lichaam te leren kennen. Door aandacht word je bewust van je automatismen, je ingesleten sporen, je herhaling van gedrag. Vanuit deze bewustwording kun je kiezen: in welke gedachte investeer ik en welke laat ik met rust. Je bent niet langer slaaf van je eigen denken, voelen en doen. Daarmee creëer je vrijheid, rust en ontspanning.