Helpt u in beweging

Bel ons vandaag
nog op 072 - 57 257 44

  • Vorige
  • Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is specialist in het behandelen van lymfoedeem, lipoedeem en littekenbehandeling

Lymfoedeem

Lymfoedeem is vochtophoping door een storing in het lymfsysteem. Door dit defect, bijvoorbeeld door een operatie, bestralingen  of chemotherapie, wordt het vocht niet goed meer afgevoerd.  Dit kan zich uiten in een gevoel van zwaarte, spanning van de huid en zwelling van het lichaamsdeel. Een snel ontwikkeld oedeem is zichtbaar en meetbaar, bijvoorbeeld een dikke arm of been. Oedeem dat zich langzaam ontwikkelt, is vaak moeilijk te herkennen omdat de klachten algemeen en vaag zijn zoals een vermoeid en zwaar gevoel, beperkingen in het bewegen en dagelijks functioneren en het hebben van pijn. 

Hoe wordt lymfoedeem behandeld?
De oedeemfysiotherapeut kan met behulp van manuele lymfedrainage (zacht ritmische massage) het lymfsysteem stimuleren. Samen met onder andere zwachtelen, bewegingstherapie en zelfmanagement wordt de vochtopname verbeterd en zo de zwelling verminderd!

Wilt u meer weten over oedeemfysiotherapie? Neem een kijkje op www.nvfl.nl

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel. De aandoening komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen en wordt vaak pas zichtbaar na de pubertijd. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Hierdoor ontstaan dikke benen, die ook bij afvallen dik blijven. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, iets dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem. Omdat de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal is bij mensen met lipoedeem kan vocht zich onderhuids ophopen. Hierdoor kan zich ook lymf-lipoedeem ontwikkelen.

De oedeemfysiotherapeut kan een patiënt met lymf-lipoedeem ondersteunen door met manuele lymfedrainage vochtafvoer te stimuleren. Dit kan versterkt worden door het dragen van elastische kousen. Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Daarom is het belangrijk dat het houdings- en bewegingsapparaat sterk blijft en dat er dus voldoende bewogen wordt. De (oedeem)fysiotherapeut kan hierbij begeleiden in het trainingstraject. 

Voor meer informatie over lipoedeem kunt u eens kijken op: www.lipoedeem.net of www.lipoedeem.org

Littekenbehandeling

Na een operatie gaat het lichaam aan de slag om de beschadigde huid te herstellen. Om de wond zo snel mogelijk dicht te krijgen wordt littekenweefsel aangemaakt, om bescherming te bieden tegen infecties en vochtverlies. Nieuw aangemaakt littekenweefsel is van mindere kwaliteit dan een normale huid, het is stugger. Ook onderliggende (huid- en/of spier-)lagen zijn beschadigd en ook daar zal littekenweefsel ontstaan. Dit onderhuidse weefsel kan ook stugger zijn waardoor men moeite kan krijgen met bewegen

Een litteken zal in het begin roodachtig van kleur zijn en is mogelijk wat verheven. Wanneer het genezingsproces goed verloopt, zal het litteken vervlakken, de roodheid verdwijnen en het litteken uiteindelijk vervagen. Littekens kunnen echter ook voor problemen zorgen: ze kunnen een trekkend, jeukend en pijnlijk gevoel geven. Ook kan het litteken verharden.

LPG

LPG kan worden ingezet om pijnlijke en irriterende littekens en brandwonden soepeler te maken om zo de pijn te verminderen. Louis Paul Guitay heeft in 1985 een apparaat uitgevonden waarmee hij verkleefde brandwonden kon behandelen. Het apparaat werd vernoemd naar zijn initialen. Met behulp van een behandelkop worden huid en onderhuid gelift, gerold en gemasseerd waardoor de doorbloeding van de huid wordt bevorderd en deze haar elasticiteit weer terugkrijgt.

Voordelen van LPG op een rij:

  • Bij een roodachtig of ontstoken litteken: wondgenezing bevorderen en het weefsel versoepelen door LPG rondom het litteken toe te passen
  • Verklevingen rond het litteken vrijmaken
  • Fibrotisch (verhard) weefsel versoepelen en beter laten bewegen (bijv bij borstoedeem)

Het gevoel bij LPG is vergelijkbaar met een diepe massage. De meeste mensen ervaren het als prettig en niet pijnlijk. Interesse? Neem contact op met de balie via (072)57 157 44 en maak een afspraak!